A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білокуракинська селищна військова адміністрація
Сватівського району Луганської області

Голова наглядової ради ЛНУ імені Тараса Шевченка В.С. Курило розповів про проблеми та перспективи розвитку ВНЗ

Дата: 18.09.2017 08:57
Кількість переглядів: 779

Фото без опису Фото без опису

Голова наглядової ради ЛНУ імені Тараса Шевченка В.С. Курило розповів про проблеми та перспективи розвитку ВНЗ.

На початку осені університети традиційно підводять підсумки вступної кампанії та окреслюють плани на майбутнє. З робочим візитом Луганський національний університет відвідав голова наглядової ради, народний депутат України В.С. Курило, який під час інтерв’ю дав відповідь на найактуальніші питання, які цікавлять викладачів та студентів.

Віталію Семеновичу, Ви регулярно відвідуєте і ЛНУ імені Тараса Шевченка, і взагалі Луганщину, і завжди підтримуєте громадськість та університет. Яка мета цього вашого візиту?

Як голова наглядової та вченої рад Луганського національного університету я постійно відвідую навчальний заклад, і сьогодні зустрічався зі студентами та викладачами. Також я керую кафедрою туризму й готельно-ресторанної справи, яку вже багато років очолюю. І як народний депутат України я постійно буваю в своєму окрузі й вирішую актуальні питання.

Знаємо, що Ви велику увагу приділяєте законодавчому регулюванню освітнього процесу в Україні.  Нещодавно Верховна Рада ухвалила Закон «Про освіту». Які головні зміни в освіті передбачені законом?

У цьому скликанні Верховної Ради України я працюю в комітеті з місцевого самоврядування й державного будівництва і більше займаюся реформування та об’єднанням територіальних громад. Але велику увагу приділяю й багатьом освітянським питанням. Минулого тижня був прийнятий закон «Про освіту», який вносить багато змін в організацію системи освіти. Зокрема передбачено впровадження 12-річної школи. Це європейська практика й у провідних країнах світу діти навчаються по 12-13 років. Прийнятий закон надає більше прав для навчальних закладів, уводить елементи шкільного самоврядування та збільшує заробітну плату вчителям.

Як швидко ми зможемо побачити перші результати освітньої реформи, особливо у провінційних містечках, таких як Старобільськ?

Закон України «Про освіту» є довгостроковим. Ефект від впровадження 12-річної школи буде помітно в 2030 році, коли діти, які вступлять у 2018 році, будуть випускатися. У законі є норми прямої дії, які вступлять у дію відразу, а деякі буде запроваджено через кілька років.

         Проблеми сьогодні існують не тільки в школах, але й у вищих навчальних закладах, а особливо в переміщених. Які наразі найактуальніші питання стоять перед усіма переміщеними вишами?

         У 2014 році великі навчальні заклади, зокрема ЛНУ імені Тараса Шевченка, перемістилися на нові місця, де не було належних умов та не вистачало обладнання. Але ми зберегли кадровий потенціал. І це є найголовніше, оскільки, якщо є висококваліфікований викладач у закладі, то є й якість освіти.  Основною проблемою є матеріально технічне забезпечення. Але за 3 роки ми напружено працюємо й багато зробили для розвитку університету. Ми вирішуємо житлові проблеми викладачів, ремонтуємо гуртожитки та аудиторії. У цьому році на облаштування нашого  навчального закладу буде витрачено близько 50 мільйонів гривень. Це дозволить створити більш комфортні умови для навчання.

Сьогодні університети вже підводять підсумки вступної кампанії. Чи можна вважати її вдалою для Луганського національного університету?

На сьогодні в Луганському національному університеті контингент студентів складає близько  7 тисяч осіб.  Це, звичайно, менше ніж було раніше. Але ми почали розвиватися, і в цьому році збільшилася кількість вступників. Так, серед переміщених навчальних закладів, до ЛНУ імені Тараса Шевченка вступила найбільша кількість абітурієнтів.

Цього року студентами ЛНУ імені Тараса Шевченка стали 246 військовослужбовців. І ця тенденція продовжує зростати. Чи доцільним є зараз в умовах агресії продовжувати надавати освітні послуги військовим?  

Набір для військовослужбовців наразі продовжується. А це означає, що військові довіряють ЛНУ імені Тараса Шевченка та думають про своє майбутнє. Також поєднання університету з армією є дуже корисним для патріотичного виховання студентів.

Які подальші перспективи розвитку Луганського національного університету найближчим часом?

Університет розбудовується та створюється матеріально-технічна база. Але я впевнений, що найближчим часом ми повернемося до Луганська. Це вже третя евакуація за історію нашого університету, і ми подолаємо всі труднощі. Я гадаю, що відбудеться злиття ряду університетів, і можливо до нас приєднається ряд інших навчальних закладів. Ми повернемося й будемо працювати в наших корпусах!

         Підсумовуючи розповідь голови наглядової ради, можна впевнено стверджувати, що Луганський національний університет продовжує розвиватися. Викладачі та студенти докладають зусиль для укріплення авторитету ВНЗ у всеукраїнській та міжнародній науковій спільноті. Більш детальне інтерв’ю з Віталієм Семеновичем можна прослухати на сторінці online-радіо «Університетська хвиля» (http://radio.luguniv.edu.ua/).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь